Ongelooflijk maar waar:
deze week heeft het bijna elke dag geregend... Maandag was er nog geen wolkje
aan de lucht, maar dinsdag begon het. Donkere wolken pakten zich samen. Ik zei
al: “Het lijkt waarempel wel of er regen komt!” Maar dat kán natuurlijk
helemaal niet half november! Het was al uitzonderlijk dat het begin oktober nog
een bui deed, maar dit slaat echt alles. Ach ja, wij als Hollanders kijken er
niet gek van op, een buitje meer of minder. Het hóórt voor ons gevoel zelfs zo,
midden november, ook al is het weer hier totaal anders. De rozen in de tuin
staat uitbundig te bloeien, roze en wit, daar geniet ik elke dag van. We
moesten vorige week echt om de dag sproeien, anders gaat het gras er aan. Maar deze
week hoefde dat vooral niet. Fijn voor ons. Maar absoluut niet fijn voor de
boeren hier. De teff moet geoogst worden. Teff is een typisch Ethiopisch gewas.
Het schijnt dat je het nergens anders vind. Het lijkt ergens tussen graan en
gras in te zitten. In de regentijd groeit het overal in Ethiopie, velden vol,
tot ver op de heuvels. Maar nu is het oogsttijd. En door de regen staat de
boeren echt het huilen nader dan het lachen. Wat als de oogst mislukt? Ligt er
honger in het verschiet? De teff móét eraf! Dat gebeurd altijd half november. Met
de sikkel zie je ze gebukt in het land staan, een paar man of vrouw per veldje. De
halmen in een grote bos in de arm, de schoven liggend op de grond. Daarna worden
de schoven op een nette grote hoop gelegd. Als alles er af is gaan die hopen
naar huis. Ezels worden tot 2 meter hoog beladen, je ziet meer teff dan ezel. De
waardevolle vracht wordt naar ieders compound gebracht. Op het erf worden de
ossen door de teff gestuurd. Dorsen! En ook hier worden dorsende ossen niet
gemuilband. Tevreden kauwen ze een hap in de bek terwijl ze gedrien of gevieren
gebroederlijk hun rondjes door de teff sjokken. Weer later word het stro op een
nette hoop op de compound gelegd. De voorraad voor het komende jaar. De teffkorrels
worden gemalen en van het meel worden enjerra’s gebakken. De dagelijkse gegiste
grote pannekoek van elke Ethiopier. Je scheurt
met je rechterhand een stukje van de enjerra, pakt er wat saus mee en eet het
op. Ik moet er nogal aan wennen... een zoetekauw die elke week pannekoeken bakt
is niet direct weg van zure pannekoeken met pittige saus. Maar het geeft wel
opmerkingen onderling: “Zeg, jij wilt hier toch echt blijven wonen he?!” Ze
zeggen dat je het moet léren eten, maar dat je er daarna ook echt van genieten
kunt. Ik blijf het hopen.
Leuk om jullie verhalen te lezen! Kun je niet een beetje poedersuiker op die enjerra's doen? Eet smakelijk alvast :-) .
BeantwoordenVerwijderen